Waarom zou je een fiets huren in Antwerpen?

Met een huurfiets zie je meer van Antwerpen

Fietsen is een geweldige manier om Antwerpen te verkennen. Je bent met de fiets sneller dan te voet en je hebt geen last van het openbaar vervoer. Bovendien sta je als fietser niet in de file en je hoeft niet naar een parkeerplek te zoeken. Zo kan je meer genieten van al het moois dat de stad te bieden heeft.

Met een fiets ga je gemakkelijk van de ene coole spot naar de andere, ook als ze ver uit elkaar liggen of moeilijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Op twee wielen ontdek je ook de verborgen pareltjes en de pittoreske straatjes van Antwerpen.

Wist je trouwens dat fietsers in België ook in een voetgangerszone mogen rijden? Yes, dat mag, als je maar stapvoets rijdt, zo’n 5 à 6 km/u. Maar let op: als het te druk wordt in de voetgangerszone, moet je afstappen en je fiets aan de hand nemen.

Gezin staat met fietsen van Antwerp by Bike aan het Havenhuis in Antwerpen

Foto: Havenhuis Antwerpen

Een populaire stop die veel mensen maken met een huurfiets is het Nieuw Havenhuis op het Zaha Hadidplein, op 15 minuten fietsen van het centrum. Het Havenhuis is een opvallend gebouw dat een oude brandweerkazerne combineert met een moderne bovenbouw in de vorm van een schip of een diamant.

Antwerpen heeft een fietsvriendelijke infrastructuur

Het Antwerpse stadsbestuur heeft de laatste jaren veel gedaan om fietsen in de stad veiliger en leuker te maken, bijvoorbeeld:

  • Fietsostrades aanleggen: snelle en comfortabele fietsroutes die de stad verbinden met de omliggende gemeenten
  • Fietsstraten uitbreiden: straten waar fietsers voorrang hebben op auto’s, die niet sneller mogen rijden dan 30 km/u en geen fietsers mogen inhalen.
  • Deelsystemen stimuleren: zoals de Velo’s, die de Antwerpenaar terug op de fiets hebben gekregen.
  • Fietsvriendelijke evenementen organiseren: zoals de autoluwe zondag, die de fietsers meer ruimte en aandacht geven.

Dankzij deze inspanningen werd Antwerpen in 2022 uitgeroepen tot de derde meest fietsvriendelijke stad ter wereld volgens de Global Bicycle Cities Index. Deze index meet de fietsvriendelijkheid in 90 steden op basis van criteria zoals infrastructuur, veiligheid, deelsystemen, enz. Antwerpen scoorde vooral goed op het gebied van deelsystemen, fietswinkels en fietscultuur.

De Fietsersbond, een belangenorganisatie voor fietsers, verwelkomde de positieve score van Antwerpen. De organisatie benadrukte tegelijkertijd enkele mogelijkheden voor extra fietsvriendelijke maatregelen, zoals de aanleg van meer fietsbruggen en -tunnels en extra fietsparkeerplaatsen. Waardevolle suggesties om Antwerpen verder te laten groeien als een bloeiende fietsstad.

Al fietsend de stad verkennen met Antwerp by Bike.

Foto: Fietsen in de autovrije straten rond het Vleeshuis in Antwerpen

Fietsen in Antwerpen is gezond voor jou en vriendelijk voor het milieu

Fietsen is een leuke en slimme manier om Antwerpen te ontdekken. Je profiteert niet alleen van de voordelen voor jezelf, maar ook voor het milieu. Je krijgt een gezonde dosis beweging terwijl je geniet van het uitzicht op historische en moderne gebouwen. En met de fiets maak je Moeder Aarde blij. Je kiest voor een duurzaam vervoermiddel dat je ecologische voetafdruk verkleint en de stad groener maakt.

Fietsen in Antwerpen huren is gemakkelijk en betaalbaar

Als toerist kan je eenvoudig een fiets huren via het Antwerpse velo-systeem. Je koopt een dagpas of een weekpas op de website van Velo Antwerpen. Je hebt alleen een kredietkaart nodig, die ook als borg dient. Met je pas krijg je een unieke code om een fiets te ontlenen bij een van de Velo-fietsstations in de stad. Lekker makkelijk.

Het velo-systeem heeft ook enkele nadelen, zoals:

  • Je bent afhankelijk van de beschikbaarheid van de fietsen en de stations. Het kan gebeuren dat er geen fietsen of vrije plaatsen meer zijn op het station waar je er een wilt nemen of terugzetten.
  • Je moet je aan de regels van het velo-systeem houden. Je mag de fiets niet langer dan 30 minuten per rit gebruiken, anders betaal je extra. Je mag de fiets ook niet buiten de stad meenemen.
  • De velo-fietsen zijn niet erg comfortabel om lang op te rijden. Ze zijn zwaar en niet wendbaar.

Antwerpen heeft gelukkig een ruim en voordelig aanbod van fietsverhuurders, die verschillende soorten fietsen, tarieven en huurperiodes aanbieden. Als je een fietsverhuurder zoekt in het centrum van Antwerpen, kan je bij Antwerp by Bike terecht. Wij bieden niet alleen begeleide fietstours met lokale experts, maar verhuren ook onze fietsen zodat je Antwerpen op je eigen tempo kan verkennen. Je kiest zelf de hoelang je de fiets huurt, van 2 uur tot 1 week.

Dus waar wacht je nog op? Fietsen maar!