Vier Antwerpse specialiteiten die je moet proeven

Antwerpen is bekend om zijn mode, kunst en diamant, maar het heeft ook een stevige culinaire traditie. Hier zijn vier lokale lekkernijen die je moet proberen als je in Antwerpen bent.

Antwerpse Handjes

Hou je van koekjes? Dan moet je zeker de Antwerpse Handjes proeven!

Het zijn heerlijke stukjes geschiedenis. Ze zijn gebaseerd op een legende die zegt dat er ooit een reus in Antwerpen woonde die tol eiste van de schippers op de Schelde. Als ze weigerden te betalen, hakte hij hun hand af en gooide die in de rivier. Gelukkig was er een dappere Romeinse soldaat genaamd Brabo, die de reus versloeg en zijn hand in de Schelde gooide.

De Antwerpse Handjes zijn gemaakt van boterkoekdeeg en hebben de vorm van een hand. Ze werden voor het eerst gemaakt in 1934 door een Nederlandse banketbakker die een wedstrijd won om een typisch Antwerps koekje te bedenken. Vandaag mogen alleen gecertificeerde bakkers de koekjes maken, zodat je zeker bent van de beste kwaliteit.

Je kan de Antwerpse Handjes kopen in souvenirwinkels in het centrum van de stad. Onze favoriete winkel is Philip’s Biscuits, waar ze de koekjes vers bakken en met veel liefde verpakken. Ze zijn lekker knapperig en smelten in je mond.

Bolleke

Als je van bier houdt, dan moet je zeker het Bolleke proberen. Het is een echt Antwerps icoon. Het wordt al sinds 1833 gebrouwen door de brouwerij De Koninck. Het Bolleke heeft een amberkleur en een sublieme smaak van mout, hop en karamel.

Je kan Bolleke in bijna elk Antwerps café drinken. Je kan ook een bezoek brengen aan stadsbrouwerij De Koninck en de geschiedenis van het Bolleke ontdekken of hun andere bieren proeven. Proost!

Elixir d’Anvers

Elixir d’Anvers is een gele kruidenlikeur die al sinds 1863 wordt gemaakt door de Antwerpse familie De Beukelaer. Het recept is een goed bewaard geheim, maar we weten wel dat er 32 verschillende kruiden en specerijen uit alle hoeken van de wereld in zitten.

Het heeft een digestieve werking en helpt tegen allerlei kwaaltjes. Een aantal slokjes zou buikpijn en verkoudheden verlichten.

Elixir d’Anvers is verkrijgbaar in de meeste supermarkten, speciaalzaken en de iconische koekjes- en chocoladewinkels van Antwerpen.

Caramella Mokatine

Ben je gek op koffie? Dan moet je zeker Caramella Mokatine proeven! Deze koffiesnoepjes werden in 1925 bedacht door Confiserie Roodthooft, een familiebedrijf dat al sinds 1863 bestaat. Ze danken hun aangename koffiesmaak aan de Arabische koffiebonen die erin verwerkt zitten. Antwerpenaren noemen ze ook wel ‘Arabierekes’, omdat er een Arabische man op de wikkel staat.

Hoewel Confiserie Roodthooft de snoepjes nu in Turnhout maakt, blijven ze een absolute Antwerpse delicatesse met een lange traditie. Haal ze in een Belgische supermarkt en geniet ervan!

Als je aan het einde van deze blogpost bent beland, ben je duidelijk een levensgenieter. Wil je de geneugten van Antwerpen op de fiets ontdekken? Dan staan wij voor je klaar. Kies bijvoorbeeld voor een tour door de parken of langs de beste brouwerijen van de stad. Ontdek hier al onze fietstours en maak je klaar voor een onvergetelijk avontuur.