Ontdek de beste winkelstraten van Antwerpen

Antwerpen is een waar paradijs voor modeliefhebbers en shopaholics. Met enkele van de meest iconische winkelstraten van België heeft elke straat zijn eigen karakter. In deze blogpost loodsen we je door de Meir, Kammenstraat, Nationalestraat, Korte Gasthuisstraat en Kloosterstraat. Ontdek wat elke straat speciaal maakt.

Foto: Meir Antwerpen met rechts de stadsfeestzaal

Belangrijkste winkelstraat in Antwerpen: Meir

De Meir is de bekendste en meest bezochte winkelstraat in Antwerpen. Ooit een waterloop, de ‘Mere’, evolueerde deze straat van een adellijke woonstraat in de 16e eeuw tot een bruisend commercieel centrum. Vandaag de dag vind je er grote internationale ketens zoals H&M, Zara en Nike, en het prachtige winkelcentrum Stadsfeestzaal met zijn gouden koepels en marmeren vloeren. De Meir is trouwens de duurste winkelstraat in de Belgische versie van Monopoly, wat de status en populariteit van deze winkelstraat benadrukt.

Foto: de prachtige gevel van Zara op de Meir is de moeite waard om eens van dichterbij te bekijken

Winkelen in de Kammenstraat in Antwerpen

De Kammenstraat, traditioneel dé winkelstraat voor jonge en hippe mensen in Antwerpen, was ooit het centrum van streetwear en alternatieve mode. Vandaag vind je er nog steeds leuke alternatieve winkels en vintage shops, maar ook steeds meer grote merken die net iets anders zijn. Maar de Kammenstraat blijft een hotspot voor jongeren met een mix van muziekwinkels, skate-shops en urban fashion. In de Kammenstraat begon trouwens ooit het bekende festival Laundry Day als een kleinschalig straatfeest met versierde waslijnen. Het is nu een van de grootste dance festivals van België.

Nationalestraat: Antwerpse mode

De Nationalestraat, gelegen tussen de Groenplaats en de Kronenburgstraat, is waar mode en kunst samenkomen. Met de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten aan het ene uiteinde en het bekende ModeMuseum (MoMu) aan het andere, vormt deze straat het hart van het Antwerpse mode-district. Je vindt er veel high-end boetieks en bekende modemerken, maar ook kleine, karaktervolle winkels. De Nationalestraat biedt een unieke kans om zowel gevestigde merken als opkomende ontwerpers te ontdekken.

Korte Gasthuisstraat: het lekkerste straatje van Antwerpen

Als onderdeel van de Wilde Zee staat deze straat bekend om zijn delicatessen en gastronomische verwennerijen. De Korte Gasthuisstraat, ook bekend als het ‘lekkerste straatje van Antwerpen’, is een culinaire hotspot waar je kan genieten van de heerlijkheden bij chocolatier Mary, bakkerij Goossens en frituur Frites Atelier. Naast eten biedt deze straat winkels voor interieur, persoonlijke verzorging, huishoudartikelen, schoenen en kleding, wat het een van de meest veelzijdige winkelstraten van de stad maakt.

Kloosterstraat: antieke schatten scoren

De Kloosterstraat is ongetwijfeld een van de meest boeiende straten in Antwerpen. De straat is bekend om zijn unieke verzameling antiek-, vintage- en brocantezaken en is altijd een trekpleister geweest voor liefhebbers van antieke schatten. De jongste jaren heeft de Kloosterstraat zichzelf opnieuw uitgevonden met de toevoeging van conceptstores, elegante interieurwinkels en diverse kunstgalerijen, waarmee de straat een nieuwe, levendige uitstraling heeft gekregen. Een extra voordeel: de winkels in de Kloosterstraat zijn elke zondag open. Elke eerste zondag van de maand zijn alle winkels in de Antwerpse binnenstad trouwens ook open. Dan geniet je van nog meer shoppingplezier.

Mode in Antwerpen is meer dan alleen winkelen; het is een belangrijk onderdeel van de stadsidentiteit. De invloed van de Antwerpse Zes, een groep avant-garde modeontwerpers uit de jaren ’80, is nog steeds voelbaar. Hun vernieuwende benadering van mode heeft Antwerpen op de kaart gezet als een internationale modehoofdstad, wat van de stad een ideale plek maakt voor een heuse shoppingdag.

Bonustip: Ontdek Wijnegem Shopping Center

Als je de binnenstad al helemaal verkend hebt, maar nog lang niet klaar bent met shoppen, overweeg dan een bezoek aan het Wijnegem Shopping Center. Dit grote winkelcentrum ligt net buiten de stad en biedt een uitgebreide winkelervaring met 250 winkels en horecazaken. Bovendien heeft het lange openingsuren, op vrijdag is het zelfs open tot 21 uur. Er zijn verschillende manieren om met het openbaar vervoer vanuit het centrum van Antwerpen naar het Wijnegem Shopping Center te reizen. Met bus 410 of tram 5 en 10 ben je er in minder dan een half uur.