Must-see uitzichtpunten in Antwerpen

Het valt niet te ontkennen dat Antwerpen een prachtige stad is. Het ligt bezaaid met elegante bouwwerken uit een rijk verleden en hedendaagse architecturale parels. Ben je op zoek naar de mooiste uitzichten over Antwerpen? Hier zijn een paar ‘must-see’ uitzichtpunten in Antwerpen.

Groep staat op het museumplein aan de voet van het MAS.

Museum aan de stroom (MAS)

Het MAS is een indrukwekkend gebouw op ‘het Eilandje‘, een bruisende wijk in de oude haven van Antwerpen. De unieke architectuur van het MAS is gebaseerd op 19de eeuwse pakhuizen die typisch waren voor de wijk. Het is een toren van 60 meter hoog met prachtige golvende glaspartijen en een willekeurig patroon van dieprode Indische zandsteen. Meer dan 3000 zilverkleurige handen op de gevel symboliseren de mythe van het ontstaan van Antwerpen en verlevendigen de matte rode steen.

Binnenin loopt een wandelboulevard als een glazen spiraal langs 7 gestapelde museumzalen. Die huizen meer dan 500.000 museumstukken. Ze geven inzicht in de geschiedenis van de uitwisseling tussen Antwerpen en de wereld. Op elke verdieping ontdek je een nieuw verhaal over Antwerpen, de stroom, de haven en de wereld.

De boulevard trakteert je tegelijkertijd op een prachtig uitzicht op de stad. Telkens hoger, telkens anders. Op het dakterras aan de top, wacht een weergaloos uitzicht over de stad en de haven je op. Je kan de boulevard en het panoramadak gratis bezoeken, zonder ticket. Op de website mas.be kan je de openingsuren raadplegen.

Droogdokkenpark (Belvedere)

De scheldekaaien lopen naar het noorden tot aan het droogdokkenpark. Het park ligt in een bocht van de Schelde, waar je zicht hebt op de haven en de binnenstad. Hier creëerde de stad een unieke ontmoetingsplaats: de Belvédère. Het is een een groot, groen, zeshoekig uitkijkpunt met een prachtig uitzicht op de stad, Linkeroever en de haven van Antwerpen. Het is sinds 2018 een nieuwe trekpleister voor locals en toeristen die er willen wandelen, uitwaaien, sporten of genieten van het zicht op de Schelde. Zij die komen om de iconische skyline van Antwerpen te bewonderen, kunnen uitrusten op een van de vele ligbanken.

Fietsers genieten van het uitzicht op de Belvedere.

Linkeroever

Het mooiste uitzicht op de skyline van Antwerpen heb je vanaf Linkeroever. De opmerkelijkste manier om op Linkeroever te geraken is via de Sint-Annatunnel. In de volksmond spreekt men van de “voetgangerstunnel”. De tunnel loopt sinds 1933 onder de Schelde door. Hij vertrekt op Sint-Jansvliet om uit te komen aan het begin van de Blancefloerlaan. Vandaaruit is het maar een kort stukje stappen naar de Scheldedijk op Linkeroever waar je het meest indrukwekkende zicht op de skyline van Antwerpen hebt.

Wandelen door de voetgangerstunnel is een bijzondere belevenis. Het is een 572 meter lange, horizontale en cilindervormige koker bekleed met keramische muurtegels in art-deco-stijl. Zowel op rechter- als op linkeroever kan je de tunnel ingaan met de lift of via de prachtige authentieke houten roltrappen, die bij de opening een waar unicum waren.

Groepsfoto getrokken vanop linkeroever.

Met de fiets naar Linkeroever

Ook fietsers mogen door de voetgangerstunnel rijden, zij het stapvoets (maximum 5 km per uur). Let wel: tot grote ergernis van de Antwerpenaren is één van de liften of roltrappen vaak tijdelijk buiten gebruik (door storingen of renovatiewerken). Zijn de liften kapot en wil je met de fiets naar de overkant, dan kan je ofwel de fiets op de roltrappen nemen, ofwel kan je kiezen voor de gratis veerdienst tussen linker- en rechteroever. Die vertrekt aan het Steenplein. Wil je een fiets huren, dan kan dat bij Antwerp by Bike in Vleminckstraat 15A, voor 2 of 3 uur, of een hele dag.