7 activiteiten in Antwerpen die kinderen geweldig zullen vinden

Antwerpen is een stad waar veel te beleven valt, zowel voor jong als voor oud. Plan je binnenkort een citytrip naar Antwerpen met je gezin en zoek je de beste kindvriendelijke activiteiten? Wij maakten alvast een lijstje:

1/ Kom dichtbij exotische dieren en bekijk prachtige tuinen in de Antwerpse Zoo

Zin in een dag vol verwondering? Breng een bezoekje aan de Zoo van Antwerpen! De Antwerpse Zoo is een van de oudste en beroemdste dierentuinen ter wereld en een absolute must voor gezinnen met kinderen. In de Zoo van Antwerpen kom je oog in oog te staan met meer dan 400 diersoorten terwijl je wandelt langs prachtig aangelegde tuinen. Hoewel de Antwerpse Zoo middenin de stad ligt, is hij 11 hectare groot en leven de dieren er in ruime verblijven. Elk verblijf heeft informatieborden over de diersoorten die er leven. Zo kan iedereen die wil ook iets leren. Kinderen kunnen zich bovendien uitleven in de leuke speeltuinen verspreid over de zoo. ”

2/ Ontdek de zoetste kant van Antwerpen in Chocolate Nation

Denk je nog maar aan chocolade en loopt het water je al in de mond? Bezoek dan zeker Chocolate Nation! In dit interactieve museum leren volwassenen en kinderen over de geschiedenis van chocolade. Het “museum” – het is meer een beleving – is ingedeeld in boeiende ruimtes waar je stap voor stap ontdekt hoe chocolatiers een simpele cacaoboon in een heerlijke chocoladetraktatie transformeren. Op het eind van je bezoek kan je natuurlijk ook proeven van al dat lekkers. Een perfecte stop voor een dagje uit met de kids in Antwerpen!

3/ Ontdek verborgen waterwegen tijdens een tour door De Ruien

Ben je klaar om een verborgen wereld te ontdekken? Ga dan mee op avontuur door de Ruien van Antwerpen. De Ruien is een ondergronds netwerk van grachten die vroeger werden gebruikt voor de handel en om de stad te verdedigen. Vandaag zijn deze eeuwenoude waterwegen geheel overdekt en kan je er een ondergrondse rondleiding volgen. Echt een bijzondere beleving. Let wel op: kinderen onder 10 jaar mogen om veiligheidsredenen niet deelnemen aan een ruienwandeling en het kan ook erg frisjes en nat zijn in de ruien, dus zorg voor gepaste kledij.

4/ Maak kennis met de Antwerpse spoorwegkatherdaal: Antwerpen-Centraal

Treinen spreken tot de verbeelding. Het Centraal Station van Antwerpen is niet alleen een belangrijke spoorwegknooppunt, het is ook een prachtig staaltje architectuur. Het station heeft een rijke geschiedenis en wordt vaak genoemd als een van de mooiste stations ter wereld. Een echte must-see tijdens je bezoek aan Antwerpen!

5/ Beleef het beste van Antwerpen tijdens een gezinsvriendelijk fietsavontuur

Een van de beste manieren om Antwerpen te verkennen is met de fiets! Antwerp by Bike biedt heel het jaar door een fietstour aan langs “De Klassiekers” waarop je makkelijk kan aansluiten. Je verkent daarbij het historische centrum en je fietst langs belangrijke Antwerpse highlights zoals het Steen, het stadhuis, het Centraal Station en het Museum aan de Stroom. Ideaal als eerste kennismaking met Antwerpen of om alle toeristische trekpleisters te bezoeken op een korte tijd. Antwerp by Bike heeft verschillende kinderfietsen en kinderzitjes voor de allerkleinsten die niet kunnen fietsen. Tijdens een fietstour van Antwerp by Bike zie je al het moois van Antwerpen en leer je over de geschiedenis en cultuur van de stad, zonder dat het saai hoeft te zijn.

6/ Ontdek de levendige wereld van street art in Antwerpen

Kinderen houden van de kleurrijke muurschilderingen die Antwerpen rijk is. Om ze efficiënt te ontdekken, raden we aan om een wandeling te maken met de Street Art Cities App. Zo ontdek je op eigen houtje de levendige straatkunstscene. Extra interessant voor kinderen: veel van de werken of muurschilderingen beelden personages uit populaire stripboeken uit, zoals Kuifje, de Smurfen of de Rode Ridder. De grootste concentratie striphelden ligt rond de universiteitsbuurt. Andere murals liggen verspreid over heel Antwerpen, met belangrijke werken in ondere andere Borgerhout en Deurne. Enkele van de populairste straatkunstwerken in het historische centrum van Antwerpen zijn “Mural for My Father” van el Mac en “Remember” van Artoon.

7/ Kruip in de huid van migranten in het Red Star Line Museum

Het Red Star Line Museum vertelt het verhaal van de twee miljoen migranten die eind 19e en begin 20e eeuw Europa per boot verlieten om hun geluk te beproeven in Amerika. Met interactieve tentoonstellingen en displays leer je alles over deze migratiegeschiedenis en de impact ervan op Antwerpen. De expositie charmeert door de persoonlijke verhalen over de passagiers die aan de hand van foto’s, postkaarten, brieven en dagboeken heel tastbaar worden gemaakt. Bovendien heeft het museum oog voor de wereldwijde migratie in de loop van de geschiedenis, tot op vandaag.

Kortom, Antwerpen is een geweldige bestemming voor gezinnen met kinderen, en er zijn genoeg activiteiten om iedereen te plezieren. Of je nu de dierentuin bezoekt, heerlijke chocolade eet, het historische grachtenstelsel verkent, een fietstocht maakt, op street art avontuur gaat of meer leert over de migratiegeschiedenis, er is voor iedereen wel iets te beleven. Tot binnenkort in Antwerpen!