Fietstour Zuid en Zurenborg: wat kan je verwachten

Je wil meer zien van Antwerpen dan enkel het historische centrum, maar je weet niet hoe? De beste oplossing is fietsen met Antwerp By Bike! Met de fiets raak je in een mum van tijd in bijna elke wijk van Antwerpen.

Op onze gloednieuwe tour “Zuid en Zurenborg” zie je op 2 uur de belangrijkste bezienswaardigheden van het Zuid & Zurenborg op een veilige en leuke manier met een lokale gids.

Fietsen langs de hernieuwde Scheldekaaien

Het Zuid is een prachtige wijk om te bezichtigen tijdens je bezoek aan Antwerpen. Het is een buurt vol statige herenhuizen en mooie pleinen. Om er te komen zakken we langs de Scheldekaaien af richting het zuiden van de stad.

Waar de Scheldekaaien tot voor kort vooral als verkeersader en parkeerruimte dienden, worden ze nu getransformeerd tot open recreatieruimtes. In totaal zal Antwerpen zo’n 6,7 kilometer kaaizone aanpakken, waarbij ze voor de deelzones een oplossing op maat wil om:
(1) de historische kaaimuur te stabiliseren
(2) de waterkering hoger én aantrekkelijker te maken en
(3) de publieke ruimte te verfraaien.

In de zone aan Sint-Andries en Zuid realiseerde de stad deze 3 pijlers al en dat bewonderen we van dichtbij vanop de fiets!

Gids Dirk staat met een groepje fietsers op de hernieuwde scheldekaaien op het zuid.

Fietsen door Nieuw-Zuid, een gloednieuwe, duurzame woonwijk

Daarna brengen de Scheldekaaien ons in Nieuw-Zuid, een gloednieuwe wijk in het uiterste zuiden van de stad. Deze wijk verrijst op een voormalig spoorwegemplacement en vormt een uithangbord van duurzaamheid en slimme technieken. Tegen 2025 zouden er 2000 woningen zijn. Hoewel er nog volop gebouwd wordt, herbergt de wijk nu al een groot park en heel wat hippe adresjes.

Gids Dirk met groepje op Nieuw Zuid.

Blikvanger van het Zuid: het KMSKA

Daarna fietsen we het 19de eeuwse Zuid in. De structuur van de wijk is geïnspireerd op het stratenplan van Haussmann in Parijs: brede lanen in sterpatroon die uitkomen op een plein met een standbeeld of een fontein.

Veruit het mooiste gebouw van het Zuid is het KMSKA (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen) aan de Leopold de Waelplaats. Het is een van de belangrijkste musea van België. Het huist belangrijke kunstwerken van grootmeesters zoals Peter Paul Rubens, Jan van Eyck, Anthony Van Dyck, Hans Memling en James Ensor.

Gids Dirk staat met een groepje fietsers voor het KMSKA in Antwerpen.

Het museum sloot in 2011 z’n deuren voor een grondige verbouwing waarbij vier historische binnentuinen omgetoverd werden tot een bijkomend museumvolume. Op die manier won het KMSKA 40% exporuimte. Maar ook het bestaande 19de eeuwse gebouw kreeg een grondige renovatie, zowel binnenin als langs buiten. De gevel met indrukwekkende sculpturen werd gerestaureerd en kreeg een nieuwe mozaïek aan de inkom. In september 2022 heropende het KMSKA na een renovatie van 11 jaar!

’t Groen Kwartier: een aangenaam, autovrij woonpark

We laten het museum achter ons en fietsen langs prachtige herenhuizen richting de buurten Harmonie en ‘t Groen Kwartier. ‘t Groen kwartier verkommerde jarenlang als voormalig Militair Hospitaal. In 2005 startte de stad aan de herontwikkeling van de site tot een autovrije woon- en werkplek midden in de stad. Vandaag behoort ‘t Groen Kwartier tot de hipste culinaire buurten in Antwerpen, waar twee sterrenzaken (August & The Jane) op nog geen honderd meter van elkaar liggen.

Zurenborg: fietsen langs villa’s en paleizen

Na het rustige Groen Kwartier is het tijd om door de straten van Zurenborg te fietsen. Zurenborg is een chique wijk met indrukwekkende architectuur uit de belle époque, de periode net voor de Eerste Wereldoorlog. De huizen etaleren er voornamelijk de art nouveau stijl, een bouwstijl die constructieve elementen laat zien die tegelijkertijd ook als versiering dienen.

Fietsen door Zurenborg.

Cogels-Osylei: de mooiste straat van Zurenborg

In Zurenborg is er één straat die boven alles uitsteekt: de Cogels-Osylei, de lei der Leien. In de Cogels-Osylei bewonder je het ene na het andere prachthuis of minipaleis. We fietsen rustig langs alle panden en houden aan het einde van de straat even halt. Helaas laten de smalle straten ons niet toe om uitgebreid bij elk gebouw stil te staan. (Ben je op zoek naar een tour waar je meer in de diepte gaat, overweeg dan een wandeling door Zurenborg met Walking In Antwerp.)

Fietser fietst door de Cogels Osylei.

Via enkele van de mooiste en gezelligste plekjes van Antwerpen, omzoomd met terrasjes en restaurants, zetten we onze weg terug richting de startplek van onze tour.

Reserveer nu je rondleiding door Zuid en Zurenborg

Deze rondleiding gaat in de periode van mei tot oktober elk weekend door in het Nederlands. We vertrekken vlakbij de Grote Markt van Antwerpen.

Je kan deze tour op eender welk moment ook boeken als privétour, gegidst in Engels, Frans, Duits of Nederlands. Je kan dan kiezen voor een fietstocht van 2 of 3 uur. Bij een tour van 3 uur kan in samenspraak met de gids eventueel een drankenstop worden ingelast.

Bekijk de beschikbaarheid en reserveer >