De gezelligste pleinen van Antwerpen

Wil je het echte stadsleven van Antwerpen ervaren? Bezoek dan een van de vele prachtige pleinen van de stad. Hier zijn de vijf gezelligste pleinen van Antwerpen die je niet mag missen:

Grote Markt Antwerpen

De Grote Markt in Antwerpen is een historisch juweel vol adembenemende architectuur. Bij aankomst word je meteen betoverd door het prachtige stadhuis van Antwerpen, een imposant renaissancegebouw uit de 16e eeuw dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Midden op het plein zie je de indrukwekkende Brabofontein, waar Brabo de hand van de reus Antigoon weggooit, zoals in een oude Antwerpse legende beschreven. Rondom de markt staan ook prachtige gildehuizen uit de 16e en 17e eeuw, elk met een unieke gevel en rijke historie. Vergeet niet even te pauzeren bij Den Engel, een iconisch café op de hoek van de Grote Markt, waar je kunt genieten van een drankje met uitzicht op het plein.

Handschoenmarkt Antwerpen

De Handschoenmarkt is een sfeervol pleintje aan de voet van de imposante Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Het ligt op wandelafstand van de Grote Markt en de Groenplaats en het wemelt er meestal van toeristen. De lokale winkeltjes bieden typisch Belgische producten zoals chocolade, kant en bier, wat het plein een heel Belgische uitstraling geeft. Vergeet geen foto te nemen met Nello en Patrasche, de marmeren beeldjes in het midden van het plein.

Foto: Een groep poseert bij het standbeeld van Nello en Patrasche op de gezellige Handschoenmarkt. 

Theaterplein Antwerpen

Het Theaterplein is het levendigste plein van Antwerpen. Op zondagochtend bruist het plein van de activiteit tijdens de Vogelenmarkt, waar je verse producten, bloemen en kleding kunt kopen. Op zaterdag verandert het plein in een exotische markt, ideaal om lokale en buitenlandse delicatessen te proeven en te genieten van het brede scala aan eet- en drinkgelegenheden. Rondom het plein vind je ook leuke horecazaken waar je kunt genieten van lekker eten, Belgische wijnen en ijsjes. Het Theaterplein herbergt ook de Stadsschouwburg Antwerpen en Het Paleis, een jeugdtoneelhuis bekend om zijn creatieve voorstellingen voor jong publiek. Vlakbij ligt ook het Bourla Theater, dat een historisch decor voor een avondje uit biedt, en waarvan ook de buitenkant prachtig is om te zien.

Vrijdagmarkt Antwerpen

De Vrijdagmarkt biedt een klassieke charme. Elke vrijdag verandert het plein in een markt vol antiek, curiosa, boeken en tweedehands goederen. Het is de perfecte plek om unieke souvenirs te vinden. Pal in het midden van de Vrijdagmarkt vind je het beeld van de Heilige Catharina, de patrones van de voddenverkopers. Maar het toeristisch hoogtepunt van het plein is ongetwijfeld het Museum Plantin-Moretus, een UNESCO-werelderfgoedsite. Het toont de oudste drukpersen ter wereld en biedt een schat aan oude boeken en manuscripten. Een bezoekje waard! De omliggende straten van de Vrijdagmarkt zijn ook bekend om hun levendige street art-scene, met diverse murals en graffiti die het straatbeeld verfraaien. Oh, als je geïnteresseerd bent in street art, dan is onze street art tour misschien wel iets voor jou en je reisgezellen. Het is een boeiende fietstour waarop je met een gids de mooiste murals van Antwerpen ontdekt.

Hendrik Conscienceplein

Het Hendrik Conscienceplein in Antwerpen is een charmant en historisch plein, genoemd naar de beroemde Vlaamse schrijver Hendrik Conscience. Het standbeeld van Hendrik Conscience eert de nalatenschap van deze belangrijke figuur in de Vlaamse literatuurgeschiedenis. Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden op het Hendrik Conscienceplein is de Carolus Borromeuskerk. Deze prachtige barokkerk, met haar indrukwekkende gevel en rijke interieur, voegt een extra laag van historische pracht toe aan het plein. Het Hendrik Conscienceplein is een rustige plek midden in de stad, maar omdat het diverse straatmuzikanten aantrekt, is er vaak veel ambiance. De gezellige terrassen en cafés maken het Hendrik Conscienceplein tot een populaire plek voor zowel toeristen als locals.

Ontdek Antwerpen met de fiets

Een fietstour door Antwerpen is een fantastische manier om de stad te verkennen. In slechts een paar uur tijd word je rondgeleid langs alle hoogtepunten van deze Vlaamse parel. Tijdens de tocht hoor je boeiende verhalen en interessante weetjes over de stad en ontdek je plekken die je anders nooit zou hebben gevonden.

Denk je dat je op een fietstocht geen leuke pleinen kunt bezoeken? Think again! In Antwerpen mogen fietsers ook in voetgangerszones rijden. Er is dus geen plein dat je op een fietstour niet kunt bereiken!