De 6 beste plekken voor een picknick in Antwerpen

Op zoek naar de perfecte plek voor een ontspannende picknick in Antwerpen? We vroegen aan onze gidsen om hun favoriete locaties te delen. Ze hebben ons daarop verrast met zes parken die een onvergetelijke picknickervaring bieden. Pak je mand met lekkernijen almaar in!

1/ Den Botaniek

Als je houdt van kleuren en geuren, is Den Botaniek (de botanische tuin van Antwerpen) een absolute aanrader. Den Botaniek is een stadstuin die je meeneemt naar het verleden. Vroeger hoorde hij bij het Sint-Elisabethgasthuis. Het ziekenhuis kweekte er geneeskrachtige kruiden in. Vandaag de dag is het een publieke plek waar je maar liefst 2000 verschillende soorten planten vindt, netjes voorzien van naambordjes. Weelderige bloemen, sierlijke fonteinen en gezellige gazons maken van Den Botaniek een charmante omgeving voor een rustige picknick midden in de drukke binnenstad.

Vrouw leest in de Plantentuin aan de Leopoldstraat in Antwerpen.

Foto: Antwerpse botanische tuin in bloei

2/ Park Middelheim

Voor liefhebbers van kunst en natuur is Park Middelheim een absolute must-visit. Dit park herbergt een indrukwekkende collectie hedendaagse beeldhouwwerken. Kies een schaduwrijke plek onder een van de majestueuze bomen en laat je inspireren door de combinatie van kunst en natuur. Luister naar het rustgevende geluid van bladeren ruisend in de wind, terwijl vogels vrolijk fluiten op de achtergrond.

Middelheimpark, een openluchtmuseum met prachtige beelden

Foto: Middelheimpark, een openluchtmuseum met prachtige beelden

3/ Park Den Brandt

Betreed een sprookjesachtige wereld in Park Den Brandt, een groen juweeltje met prachtige vijvers, statige lanen en pittoreske bruggetjes. Het park is een idyllische omgeving voor een picknick. Zoek een plekje aan het water en geniet van de rust en sereniteit om je heen. Het kabbelende geluid van het water en het zacht geritsel van bladeren creëren een ontspannende setting terwijl je geniet van het lekkers in je picknickmand.

Gids Ari met zijn groep bij de alom bekende ‘bloten David’ in park Den Brandt

Foto: gids Ari met zijn groep bij de alom bekende ‘bloten David’ in park Den Brandt

4/ Park Spoor Noord

Voor een bruisende sfeer moet je in Park Spoor Noord zijn. Dit moderne stadspark heeft uitgestrekte grasvelden en verschillende speelplekken, waaronder een leuke waterspeelplek met fonteinen voor de kinderen. Park Spoor Noord is daarmee perfect voor gezinnen en vriendengroepen die willen picknicken en genieten van elkaars gezelschap. Vanaf april tot september kan je ook een hapje of een drankje bestellen in de zomerbar van het park. Het geluid van lachende kinderen en het enthousiaste geroezemoes van mensen zorgt voor een gezellige ambiance.

Waterspeelplek in Park Spoor Noord

Foto: waterspeelplek in Park Spoor Noord

5/ Belvédère

Park Belvédère, het nieuwste park aan de oude droogdokken op het Eilandje, biedt een adembenemend uitzicht op de Schelde. Het zeshoekige uitkijkpunt met een groene zone is erg geliefd bij Antwerpenaren. Ze komen er vooral sporten, relaxen of picknicken. Laat je verbazen door de skyline van Antwerpen terwijl je geniet van een ontspannend briesje in een rustige omgeving.

Picknickers kijken uit op de Schelde aan de Belvedere in Antwerpen.

Foto: picknickers kijken uit op de Schelde aan de Belvedere

6/ Het Rivierenhof

Het Rivierenhof biedt alles wat je nodig hebt voor een geslaagde picknickervaring: uitgestrekte groene grasvelden, prachtige vijvers en adembenemende collectietuinen, zoals de rozentuin, het arboretum, het pinetum, de azaleatuin en de Keltische bomenhoroscoop. Voor gezinnen met kinderen is het Rivierenhof een speelparadijs, met verschillende speeltuinen en een doolhof.

Het Rivierenhof organiseert regelmatig evenementen, zoals het Rozenfeest en het Vertelfeest. In 2023 zijn er van mei tot november tal van activiteiten voor de 100ste verjaardag van het park. En jaarlijks kan je van juni tot september tijdens OLT Rivierenhof genieten van een hele hoop concerten in het feeërieke openluchttheater. Op het programma: rock, reggae & blues, pop, hip hop en urban. Dus kies een gezellig plekje voor een picknick of bezoek het Rivierenhof voor een van de vele voorstellingen.

Poseren voor Kasteel Rivierenhof tijdens een parkentour met Antwerp by Bike

Foto: poseren voor Kasteel Rivierenhof tijdens een parkentour met Antwerp by Bike

Als je op zoek bent naar een manier om enkele groene plekjes van Antwerpen te verkennen, raden we je onze fietstour “De Parken van Antwerpen” aan. Tijdens deze 3 uur durende tour fiets je langs de prachtige groene plekjes in en rond Antwerpen. Je geniet onder andere van het hippe Park Spoor Noord, het uitgestrekte Rivierenhof en de kunstwerken in het Middelheimpark. Een lokale gids begeleidt je en vertelt je alles over de geschiedenis en hoogtepunten van elk park.

Verken je de prachtige parken van Antwerpen liever op eigen houtje? Geen probleem! Huur een fiets bij Antwerp by Bike en ontdek de stad op je eigen tempo. Fietsen geeft je de vrijheid om gemakkelijk van het ene park naar het andere te gaan en alle schoonheid van de stad te ervaren.

Al deze parken hebben gratis toegang, tenzij er bijzondere evenementen zijn waarvoor entreegeld wordt gevraagd. Voor de openingsuren van de parken kun je terecht op hun officiële websites. Hoewel Antwerpen geen specifieke regels heeft voor picknicken, is het belangrijk om je netjes te gedragen en geen afval achter te laten. Openbare toiletten vinden kan soms een uitdaging zijn, maar Antwerpen lanceerde recent drie proefprojecten om extra openbare toiletten te plaatsen aan stedelijke parken en pleinen. Zodra deze proefprojecten beoordeeld zijn, zal de stad de volgende stappen bepalen voor meer sanitaire voorzieningen in de buurt.