Bewonder UNESCO-Werelderfgoed in Antwerpen

Antwerpen is een stad met een rijke geschiedenis. Dat merk je onder andere aan de vele prachtige historische gebouwen in de stad. Sommige van die gebouwen zijn ook erkend als UNESCO-Werelderfgoed. We belichten graag de Antwerpse UNESCO-parels.

1

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is het grootste gotische bouwwerk van de Nederlanden. Al eeuwenlang torent ze trots boven Antwerpen uit. Sinds 1999 staat ze op de UNESCO-Werelderfgoedlijst, als onderdeel van de site “Belforten in België en Frankrijk”.

De kathedraaltoren is werkelijk indrukwekkend: met een hoogte van 123 meter is hij het belfort van de stad. Vroeger fungeerde hij als uitkijktoren en waarschuwde hij het volk bij brand met behulp van een grote stormklok.

Maar wist je dat de kathedraal eigenlijk twee torens heeft? Ja, een grote noordelijke en een kleine zuidelijke toren. Oorspronkelijk wilde men nochtans twee identieke torens optrekken. Waarom gebeurde dat dan niet? Wel, in de zestiende eeuw wilde men de kathedraal vergroten en dus stopte men met de werken van de zuidertoren. Helaas werden de plannen voor de vergroting van de kathedraal gestaakt door een grote brand in 1533. De herstelling ervan trok veel mankracht en middelen naar zich toe. Daarna raakte de stad in religieus woelige tijden, waardoor de werken nooit werden hervat.

Je kunt de kathedraal elke dag bezoeken. Als inwoner van de provincie Antwerpen mag je gratis binnen, toeristen betalen 12 euro (situatie op 18 maart 2505). Een kleine prijs voor een bezoek aan een groot bouwwerk, als je’t ons vraagt. De kathedraal organiseert ook rondleidingen. Vraag meer info aan de balie of kijk op www.dekathedraal.be.

Gids Ari wijst naar standbeeld van Brabo.

2

Het Stadhuis van Antwerpen

Ook het stadhuis van Antwerpen maakt deel uit van de groepsinschrijving ‘Belforten in België en Frankrijk’, omdat de noordelijke toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal vroeger gold als belfort van het stadhuis.

Het gebouw zelf is een prachtstuk uit de gouden zestiende eeuw. Antwerpen was toen een wereldstad en dat zie je terug in de rijkelijk versierde renaissancegevel. De details vertellen een verhaal:

  • Links: de Brabantse Leeuw, symbool van het Hertogdom Brabant.
  • Midden: het wapenschild van Filips II, die Antwerpen bijna 50 jaar regeerde.
  • Rechts: het wapenschild van het Markgraafschap Antwerpen, ooit onderdeel van het Heilige Roomse Rijk.

Bovenaan staat een beeld van Maria, de beschermheilige van de stad. Ze troont boven de beelden van Justitia (gerechtigheid) en Prudentia (voorzichtigheid), eigenschappen die een stadsbestuur hoort te hebben.

3

Museum Plantin-Moretus

Het Museum Plantin-Moretus staat sinds 2005 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Niet zomaar: het herbergt een perfect bewaarde drukkerij uit de zestiende eeuw. Hier vind je de twee oudste drukpersen ter wereld, 20.000 loden letters en meer dan 30.000 boeken. Grootheden als Kiliaan, Dodoens, Ortelius en Luther hebben hier hun stempel gedrukt.

Binnenstappen in het Plantin-Moretus Museum is leren over boekdrukken en reizen door de tijd. Je komt namelijk terecht in het voormalige woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus. Het is een prachtig stadspaleis met goudleer aan de muren, portretten van Rubens en een indrukwekkende bibliotheek.

Een bijzondere plek is de binnenplaats en tuin waar je populaire planten ontdekt uit de zestiende en zeventiende eeuw en even ontsnapt aan de stadsdrukte.

4

Het Begijnhof van Antwerpen

Het begijnhof van Antwerpen is een verborgen plekje in de Antwerpse universiteitsbuurt. Het telt 47 schattige huisjes, een klein kerkje en een prachtige binnentuin. Hier woonden vroeger begijnen, vrouwen die in gemeenschap leefden zonder kloostergelofte.

In 1998 kregen 13 Vlaamse begijnhoven een plaats op de UNESCO-Werelderfgoedlijst, maar Antwerpen viel uit de boot. Waarom? Door minder geslaagde restauraties in de negentiende en twintigste eeuw, zoals toegevoegde trapgevels die het oorspronkelijke karakter veranderden. In de jaren ’60 kwamen daar nog appartementsblokken bij, zichtbaar vanuit het begijnhof, een doorn in het oog voor UNESCO.

Toch moet het gezegd: het begijnhof met zijn binnentuin is een oase van rust in de drukke omgeving van de studentenwijk die getuigen van de fascinerende traditie van de begijnen. Geen UNESCO-Werelderfgoed, maar toch absoluut een bezoek waard.

Wil je de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal niet alleen bewonderen, maar ook het volledige verhaal van Antwerpen ontdekken?  Op onze Antwerp by Bike Klassiekers-tour nemen we je mee langs de iconische plekken van de stad – en ja, natuurlijk houden we halt bij de kathedraal! Een gids vertelt je alles over dit indrukwekkende bouwwerk en nog zoveel meer.