Antwerpen bezoeken op één dag

Heb je maar één dag om Antwerpen te verkennen? Wij hebben het perfecte programma voor een dagje Antwerpen samengesteld zodat je zeker het beste ziet dat Antwerpen te bieden heeft.

Centraal Station Antwerpen – Architectonisch juweeltje

Begin je dag aan het adembenemende Centraal Station, vaak genoemd als een van de mooiste treinstations ter wereld. Het Centraal Station van Antwerpen combineert naadloos oude en nieuwe architectuur en pronkt met een indrukwekkende stalen koepel. Neem dus voldoende tijd om te genieten van de schoonheid van de buiten- en binnenkant van het gebouw.

De tunnel van Antwerpen-Centraal met twee doorgaande sporen.

Foto: Stalen koepel van het Centraal Station

Meir & Stadsfeestzaal – Winkelen en staren

Ga vervolgens naar Meir, de belangrijkste winkelstraat van Antwerpen. Ook als je niet zo’n shopper bent, moet je hier zijn. De straat etaleert een hoop imposante panden uit het begin van de twintigste eeuw. Mis zeker de Stadsfeestzaal niet, verborgen achter huisnummer 78. Het is een evenementenhal uit 1908 die enkele jaren geleden is omgetoverd tot een prachtig commercieel centrum, met de grandeur van weleer.

Foto: Standbeeld Antoon van Dijck op Meir

Het historische stadscentrum – Middeleeuwse architectuur en gildehuizen

Verken daarna het historische stadscentrum rondom de majestueuze Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. In de kathedraal van Antwerpen bewonder je kunstwerken van Vlaamse meesters, waaronder vier meesterwerken van de beroemde schilder Peter Paul Rubens, die een speciaal plekje heeft in de harten van de Antwerpenaren. Op de Groenplaats vind je een prominent standbeeld van hem. Dat is trouwens een ideale plek om te genieten van een hapje of een drankje, want het plein is omzoomd met horecazaken.

Bezoek in het historische centrum vervolgens de Grote Markt, omringd door oude gildehuizen. Bekijk er het stadhuis en het standbeeld van Brabo. Dwaal zeker ook door de smalle straatjes naar de Grote Markt en wandel richting het Vleeshuis, een voormalige gildehuis van de slagers, en Het Steen, een middeleeuws fort.

Foto van koppel op fietsen voor standbeeld van Brabo.

Foto: fietsers op Grote Markt Antwerpen

MAS en ’t Eilandje – Uitzichten om u tegen te zeggen

Loop vanaf Het Steen langs de kaaien naar het MAS (Museum aan de Stroom). De permanente en tijdelijke tentoonstellingen van het MAS bieden een verfrissende kijk op de geschiedenis van de stad en haar connectie met de wereld. Je kan er ook voor kiezen om enkel de tiende verdieping te bezoeken. Daar trakteert het MAS je op een geweldig 360-graden uitzicht over de stad, de haven en de rivier – helemaal gratis.

Snuif daarna de historische sfeer op van ’t Eilandje, vol met prachtige pakhuizen. Ga ook even piepen in het Felix Pakhuis aan Godefriduskaai 30, een oud pakhuis, waarvan de binnenstraat toegankelijk is voor iedereen.

Sluit je dag af aan het Kattendijkdok, waar je een prachtig uitzicht hebt op het nieuwe Havenhuis, het hoofdkantoor van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen. De opvallende bovenstructuur (van de beroemde Zaha Hadid Architects) heeft de vorm van een boeg en schittert als een diamant. Het geeft een monumentaal gedaante aan de voormalige brandweerkazerne onderaan.

Levensgroot bronzen beelden naar het werk van Eugène van Mieghem. Dit beeld beeld Augustine Pautre af, een Brussels meisje dat lessen volgde aan de Antwerpse Academie.

Foto: zicht op het Willemdok met het MAS op de achtergrond

Voor wie extra tijd heeft – Bezoek het Red Star Line Museum

Als je nog tijd en energie over hebt, overweeg dan een bezoek aan het Red Star Line Museum, ook op het Antwerpse Eilandje. Dit museum vertelt het verhaal van de miljoenen immigranten die tussen 1873 en 1934 vanuit Antwerpen vertrokken om een nieuw leven te beginnen in Amerika. Aan de hand van interactieve tentoonstellingen en persoonlijke verhalen geeft het museum je een inzicht in globale migratie, wat een blijvende indruk nalaat.

Alternatief: Antwerpen per fiets verkennen

Om op een snelle manier de hoogtepunten van de stad te zien, ga je mee met Antwerp by Bike’s begeleide fietstour langs de hoogtepunten van Antwerpen. In slechts 2 uur doe je de alle must-sees van Antwerpen aan tijdens een ontspannende activiteit.

Groepsfoto aan het MAS.

Foto: poseren voor het MAS met Antwerp by Bike